top of page

FORDØYELSEN

Problemer med fordøyelsen er vanligvis forårsaket av et dårlig kosthold, ubalanse i tarmfloraen, mangel på enzymer, lite magesyre, søvnmangel, stress og bivirkninger av medisiner. Ny forskning viser at en av de vanligste årsakene til nedsatt fordøyelsesevne er grunnet dysfunksjon i hjernen.

Det er en kraftig forbindelse mellom hjernen og magen, og hvordan de får hverandre til å fungere optimalt. Det er ikke uvanlig at hjernerystelse eller andre hjerneskader er årsaker til fordøyelsesproblemer i tillegg til de ovennevnte symptomene.

 

Mellom 70 og 80% av immunsystemet ligger i tarmen. Ubalanser her er ofte starten på større helseplager.

Ved kroniske sykdommer, plager i ledd og muskelsystemet er tarmen stort sett alltid involvert, med lekk tarm-dysbioser.

Derfor er det alltid veldig viktig å få fordøyelsen i orden uansett hvilken plager du kommer med, da det påvirker veldig mye av våre smerter og symptomer.

De som har en fordøyelse som ikke fungerer optimalt kan ha symptomer som:   ​

 

  • Ledd og muskelplager (smerter, stivhet)

  • hyperaktivitet, ADHD

  • manglende energi, utmattelse

  • hodepine

  • hudproblemer, psoriasis, astma

  • kløe i øre, skjede og endetarm

  • Diare og forstoppelse

  • Luft og oppblåsthet

  • Kvalme og dårlig appetitt

  • Smerte i mageregionen.

Ved ubalanse i tarmen er det viktig å:

 

  • Redusere inntak av sukker, hvete, gjær og andre karbohydrater

  • Ta tilskudd av gode tarmbakterier

  • Tilskudd av enzymer og midler som stimulerer magesyren

  • Sørge for et basisk miljø i kroppen slik at mikroformer  ikke får fotfeste.

  • Basedannet kosthold og tilskudd av Greens og urbase etc.

En matvareintoleransetest kan gi deg svar på om det er noe mat du ikke tåler.

Din magefølelse, intuisjon og symptomer du får når du spiser mat du ikke tåler, kan også gi deg svar på om det er noen matvarer som du reagerer på. Så lytt til kroppen og kjenn etter og ha alltid positiv innstilling til den maten du inntar.  Enzymproduksjonen  aktiviserer når man tygger maten godt og sitter og spiser i en rolig atmosfære nyter maten. Slik opptar vi mest mulig næringsstoffer og unngår oppblåst mage. 

bottom of page